De vijver van Belval

Visvangst

In het najaar of vroege winter laat men het water uit de vijver geleidelijk weglopen waarbij al de vis zich verzamelt in de diepere middengeul.

Eerst met grofmazige netten en dan met steeds fijnere mazen wordt de vis uit de geul gesleept, gesorteerd naar soort en grootte, en in bassins gestockeerd. Tot midden vorige eeuw gebeurde de tijdelijke opslag bij Belval in een klein vijvertje dat het toponiem ‘les Carpières’ draagt. In jutezakken werd de karper dan, met paard en kar, naar het station van Givry vervoerd. Voor het transport worden nu uiteraard speciaal uitgeruste vrachtwagens gebruikt.

Met regelmatige tussenpauzes liet men de vijver één tot een paar jaar lang droog staan, onder andere om de ophoping van slijk tegen te gaan. Omwonenden konden dan een stukje van de vijver huren om er aan landbouw te doen. Zo zit er in de vijver van Belval nog een drainagesysteem! Dit gebruik leidde vaak tot allerlei discussies en juridische geschillen tussen de gebruikers en de adellijke eigenaar. Zo gebeurde het wel eens dat deze zijn vijver al weer liet vol lopen met water terwijl de oogsten nog niet binnen waren waarop dorpelingen reageerden door de dijk te vernielen…

Pages: 1 2 3 4 5